Η επανάσταση του e-learning

e-learning

Από τον Γιάννη Στεργή, Πρόεδρο της hyphen SA

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο ορισμός του e-learning αφορούσε την απλή έννοια της ηλεκτρονικής μάθησης, δηλαδή τη διαδικασία, κατά την οποία κάποιος μαθαίνει και εκπαιδεύεται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αν τολμήσουμε να οραματιστούμε κι εμείς το Οργουελικό 1984 ή την Οδύσσεια του 2001, θα λέγαμε πως το e-learning είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να χρησιμοποιήσει προς όφελος και εξέλιξή του ένα εργαλείο που έχει δημιουργηθεί αμιγώς για να τον καταστρέψει και να τον κάνει υποχείριο της τεχνολογικής ανεργίας. Ήτοι, άπλετη προσφορά περισσότερης έτοιμης νοητικής τροφής, χωρίς δημιουργική σκέψη και επικοινωνία.

Αν βασιστούμε στην απόλυτη αλήθεια της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας της ταξινομίας του Bloom, οι μηχανές e-learning φαίνεται να μπορούν να καλύψουν αποτελεσματικά μέχρι και το δεύτερο επίπεδο της πυραμίδας (Μάθηση και Κατανόηση). Τα δύσκολα στάδια και εκεί που γίνεται η πραγματική μάχη του 66% του πληθυσμού αφορούν την Εφαρμογή και την Ανάλυση: ή προχωράς με την επίγνωση ότι δεν τα ξέρεις όλα και θέλεις και μπορείς να ταπεινωθείς για τον μεγάλο στόχο ή καταλήγεις ευγενώς να υπηρετείς «ξένους ηγέτες» αντί του εαυτού σου και του συνανθρώπου σου.

Η επανάσταση, λοιπόν, του e-learning έρχεται με το 33% στα δύο τελευταία επίπεδα της ταξινομίας: τη Σύνθεση και την Αξιολόγηση. Εκεί που καμιά μηχανή δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον άνθρωπο: στη δημιουργία περιεχομένου. Λιτού και με βασικές αξίες περιεχομένου. Και, λογικά και εφόσον υπάρχει Θεός, τέτοιου περιεχομένου προς το συμφέρον και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Κάτι σαν να πετάμε από επάνω μας τον κερατοειδή χιτώνα της ηττοπάθειας και να επιστρέφουμε στη μάθηση και την κατανόηση, στην επόμενη σπείρα της ανάπτυξης. Γιατί ο απόλυτος στόχος είναι να μη βρούμε ταβάνι στην ανάπτυξη. Έτσι, απλά και απέριττα. Μα τω Θεώ. «Στης κάθε μέρας σας το μήκος, πρέπει να υπάρχουν χρώματα…» 

(Φ. Θεοφίλου, Επίμονο θεώρημα).

Παρακάτω, ως αναφορά, η λίγο διαμορφωμένη εικόνα της ταξινομίας του Bloom, στην οποία και βασίζονται όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της the αriston project.