Αγγλικά: κυρίαρχη γλώσσα;

english page

Η επένδυση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν είναι μία πρακτική που υλοποιούμε, επειδή είναι κάτι που κάνουν και άλλοι ή επειδή είναι μόδα. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε μόδα, ούτε προσπάθεια αντιγραφής κάποιων τάσεων. Είναι αναγκαιότητα.

 

Οι ξένες γλώσσες αποτελούν «διαβατήριο», που συχνά θέλουν ανανέωση και μπορεί να σε οδηγήσουν σε υπέροχα «ταξίδια ζωής».

Τα αγγλικά, χωρίς αμφιβολία, κατέχουν τα σκήπτρα στο πεδίο των ξένων γλωσσών και είναι μία παγκόσμια γλώσσα, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ομιλείται είτε ως μητρική, είτε ως δεύτερη γλώσσα σε 101 χώρες του κόσμου. Έπονται τα αραβικά, που τα μιλούν σε 60 κράτη διεθνώς, τα γαλλικά σε 51, τα κινέζικα σε 33 και, τέλος, τα ισπανικά σε 31.

Παρόλο που τα αγγλικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα στον πλανήτη, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο, δηλαδή περίπου 1,39 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλούν ως μητρική γλώσσα τα κινέζικα.

Υπό το πρίσμα της μητρικής γλώσσας, στη δεύτερη θέση με 588 εκατ. άτομα βρίσκονται οι γλώσσες hindi-urdu (Ινδία, Πακιστάν) και μόλις στην τρίτη τα αγγλικά με 527 εκατ., ενώ ακολουθούν τα αραβικά με 467 εκατ. και τα ισπανικά με 389 εκατ. ομιλητές.

Από τα 7,2 δισεκατομμύρια του πληθυσμού του πλανήτη, περίπου τα 2/3 έχουν ως μητρική μία από μόλις 12 γλώσσες, δηλαδή τα κινέζικα, τις hindi-urdu, τα αγγλικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα ρωσικά, την bengali, τα πορτογαλικά, τα γερμανικά, τα ιαπωνικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.

Το παραπάνω στοιχείο των 12 γλωσσών και των 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει κάποια από αυτές ως μητρική είναι εντυπωσιακό, εάν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν 7.102 ζωντανές γλώσσες διεθνώς.

Τα αγγλικά, παρόλ’ αυτά, μπορεί να μην ομιλούνται από τους περισσότερους ως μητρική γλώσσα, αλλά μαθαίνονται από τους περισσότερους.

Συνολικά, περίπου 1,5 δισεκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα αγγλικά και έπονται με πολύ μεγάλη διαφορά τα γαλλικά με 82 εκατ., τα κινέζικα με 30 εκατ., τα ισπανικά και τα γερμανικά με 14,5 εκατ. η κάθε μία, τα ιταλικά με 8 εκατ. και τα ιαπωνικά με 3 εκατ. ομιλητές.